Почетна О музици Упис у музичку школу

postheadericon Упис у музичку школу

upis u muzicku skolu

Дивна је ствар када схватите да дете има талента за музику, а при том је још и жељно знања. Ипак, родитељи се често суочавају са великим страховима када је у питању упис у музичку школу. Као прво, и то је школа, са свим обавезама учења, довођења, чекања и одвођења. Суочавају се са проблемом куповине инструмената. Са страхом од тога колико ће сами морати учествовати у свакодневном вежбању. И наравно, да ли ће дете после неколико година и даље желети са истим жаром да свира и учи као и сада док врши притисак на вас? Иако је вероватноћа да у кући имате малог Моцарта минимална, ипак не треба превидети читав низ важних користи које музичко образовање пружа деци у њиховом развоју.

Рана музичка обука помаже у развоју области мозга које су кључне за учење језика и расуђивање. Наиме, бављење музиком развија леву хемисферу мозга за коју се зна и да укључује обраду језика. Због тога ћете дуже памтити текст песме која има и мелодију од оне коју сте учили само као рецитацију. Свирање на музичким инструментима доприноси и развоју истовремених различитих покрета руку. Координација мозак-прсти-руке-очи, директно утиче на развој интелигенције. Како се за свирање користе обе руке, центри у мозгу подједнако активирају обе хемисфере и граде нове путеве у њиховој међусобној вези. Десна половина тражи вежбање интуиције, док лева захтева анализу, обраду, памћење и емоцију. Заједно, оне утичу на развој интелигенције.

Ђаци у музичким школама уче да креативно мисле и решавају проблеме. Они осмишљавају различита решења, са лакоћом одбацују застарела правила и претпоставке. У њиховој глави не постоји један тачан одговор, већ читав низ могућих.

Музика пружа деци средство за самоизражавање. Она подстиче њихову креативност, самосвесност, самопоштовање и елиминише трему као фактор који умањује квалитет изражавања. Музички наступ учи децу да покоре страх и преузму ризик. Бављење овим проблемом у младости готово редовно доводи до потпуног изостанка треме у каснијем животном добу.

Ово је од суштинског значаја за дете да у потпуности развије све своје потенцијале.

Следећи пут када се покрене питање уписа у музичку школу треба имати на уму и поменуте користи.